söndag 29 november 2009

Hel grillad fläskytterfilé med grillade vitlökschampinjoner, vitlökstomat och Haloumi

Nu ska vi se om jag lyckas komma ihåg hur jag gjorde... Resultatet var nog bland det godaste jag ätit på väldigt länge, så det vore ju onekligen praktiskt om jag lyckades göra om det...

Fyllning:
3 - 4 klyftor vitlök
½ dl basilikablad
Flingsalt med röksmak (Troligtvis går det alldeles utmärkt med vad du har närmast dig, jag hade det flingsaltet.)
1 schalottenlök

Marinad:
Några msk. klippt gräslök
½ dl basilikablad
en näve timjankvistar (En msk. färdigrensade blad.)
1 tsk. Santa marias "Black pepper sauce" (Funkar nog med vad du har hemma.)
1 tsk. Japansk soya (Det tog slut i flaskan, annars hade det blivit mer.)
2 msk Tigersauce (Funkar förmodligen lika bra med Sweet chili.)
2 msk Äppelcidervinäger
2 msk Caj P's Hickory marinad
Örtsalt
En skvätt Teriyaki sås
En skvätt honung
En skvätt Olivolja med smak av Karl Johansvamp... (Ganska billigt på Ikea.)
1 tsk chiliflagor

Vitlökssmör:
75 - 100 g smör, rumsvarmt eller hjälpt med 20sek på högsta effekt i micron.
En näve kruspersilja, finhackad.
Örtsalt, ganska mycket.
Svartpeppar
Vitlök efter smak. (Massor, och lite till.)

Putsa filén lätt och snitta den som en fjäril. (Nästan men inte helt igenom.) Mortla ingredienserna till fyllningen och bred "in" det inuti filén. Knyt ihop den igen med steksnöre.
Blanda ihop allt till marinaden, mortla det som känns mortelbart, rör i resten. Smaka av och trimma på egen hand, en marinad ska smaka mycket, köttet kommer ändå inte att ta åt sig all smak.
Lägg köttet i en plastpåse, 2 om du är oroligt lagd. Häll i marinaden och knåda lite. Lägg i kylen.

Tänd och förbered grillen för indirekt grillning. (Har du ingen klotgrill så kanske det går med en gasolgrill med ställbara brännare, men kom ihåg att kol alltid är det bättre alternativet. (På stenåldern fanns inga gasolgrillar, och se bara hur bra genpoolen klarade sig ända tills vi började mixtra med gasol... ) ) Lägg en droppform i mitten.

Plocka bort foten på ett gäng champinjoner, klicka i smöret. Skär toppen av en tomat och gröp ur den. Fyll med resten av smöret blandat med lite riven västerbottenost, eller något annat gott. Lägg på toppen igen.

När grilllen är varm, lägg på köttet i mitten, gärna med lite Hickory aroma-trä på glöden. (Glöm inte att blötlägga det redan när du tänder grillen för bästa resultat.) Häll lite vätska i droppformen. (Öl är alltid bra, gärna någon billig skitöl som du köpt med utgånget datum i Tyskland... ) Sätt termometer i köttet och ställ den / håll koll på den tills köttet når ~70 - 75 grader. Lägg på Champinjonerna, tomaten och den skivade haloumi-osten. När köttet når 77 grader är det klart, och du behöver bara vänta på resten.

Servera med potatissallad, grönsallad och om du tror att du kommer orka, vitlöksbröd.

Muchos nice söndagskrubb!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar