söndag 4 januari 2015

"Pulled pork"

Nu har jag funderat länge på det här med pulled pork, och även provat tidigare utan att det blev speciellt gott. Sött och sliskigt (vilket förmodligen är meningen), så idag gjorde jag en egen variant, nästan helt utan socker som blev riktigt god. Målet var att få lite av smaken från frugans skinkstek men med pulled-pork variation. Jag gjorde den dessutom i tryckkokaren så det gick ganska fort.

Kalasgott och nästan helt LCHF.

Ingredienser:
Såsen:

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • En rejäl skvätt olja
  • Salt
  • Peppar
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 lagerblad
  • 20 kryddpepparkorn
  • 2 msk. ättika
  • ½ krm. socker. (För att ta udden av tomaten. Kan kanske uteslutas)
Köttet:
  • En kloss fläskkött. Jag körde med Stek av bog idag för det var vad dom hade på ICA
  • Salt och peppar
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • Såsen du gjorde tidigare
Gör så här: 
Finhacka den gula löken och fräs den på låg värme med oljan i en kastrull. Pressa i vitlöken.
Häll i krossade tomater och salta och peppra lite. Häll i ättikan och ner med lagerbladen och kryddpepparn i det hela. Låt sjuda tills du är nöjd, 30 - 40 minuter eller så. Smaka av och se till att den är ganska salt. 

Bryn köttbiten i tryckkokaren med lite olja, salta och peppra eftersom du vänder den. 
Klyfta löken och hacka morot i lagom bitar (de kokar sönder så det spelar inte så stor roll) och släng ner det i kokaren med. Häll i såsen ovanpå köttet, i med en skvätt vatten om det ser ut att vara lite vätska och tryckkoka det hela i en timme eller så. Sen faller köttet i bitar och det är bara att dra isär det med gafflar eller vad du nu föredrar. 

Blanda köttet med såsen och servera med ris, i pita-bröd eller som jag med lite sallad, rå lök, riven ost och en klick majonnäs. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar