söndag 4 januari 2015

Kycklinggratäng a´la Granfot

Igår så skulle jag handla mat till familjen (i vanlig ordning) och hade redan i förväg bestämt mig för en gratäng på kyckling med champinjoner och soja som jag sett recept på tidigare. Men väl hemma med kyckligen så kunde jag inte för mitt liv hitta receptet, letade igenom alla tänkbara platser men det var kört, så nu fick fantasin sysselsätta sig lite istället.
Som tur var så hade jag köpt ädelost när jag ändå handlade, så det blev som nedan.
Funderade även på både soja och knaperstekt bacon till, men det brukar kunna bli ganska salt med ädelosten så jag valde bort båda dom alternativen (även om jag planerade att smaka av såsen med soja.)

Det hela blev grymt mört, saftigt och gott, så den här kommer jag göra igen.

Kycklinggratäng a´la Granfot.

Ingredienser:
  • 4 kycklingfiléer
  • 2 klyftor vitlök
  • ½ tsk. Sambal Oelek
  • 1 dl. Vatten
  • 2 msk. kycklingfond
  • Champinjoner
  • 3 dl. Creme fraiche
  • ½ dl. vispgrädde
  • Salt och Peppar
  • 1 pkt. Ädelost
  • Olja till stekning


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Värm oljan i en stekpanna och pressa i vitlök plus Sambal oelek, när det fräst en liten stund (akta så du inte bränner vitlöken) så bryner du filéerna på båda sidor samt saltar och pepprar dom.
Häll i vatten och fond och låt puttra under lock en stund. (Ungefär tills champinjonerna är klara om du kör med frysta, eller tills du tycker att nu får det vara nog.)
Stek champinjonerna i smör en stund med lite peppar, du vill inte salta på dom eftersom alltihop kommer blir rätt salt ändå.
Fiska upp filéerna och lägg dom i en ugnsform, sprid ut champinjonerna runt om.
Vispa ner Creme Fraiche och Grädde i stekpannan och smaka av. Tillsätt ädelosten och låt den smälta innan du häller såsen över kyckligen och gratinerar hela härligheten i ugnen i 20 minuter.

Servera med ris, bulgur eller som LCHF med lite broccoli eller liknande till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar