lördag 15 september 2012

"Korvgryta" med pepparrotssås.

Det här är en höstig favorit för mig, tycker nästan att den är det godaste man kan äta när det är mörkt och grått ute, och lukten i köket går inte av för hackor den heller.
Är man förkyld dundrar man i mer pepparrot än annars, och vips så klassas den som medicin med. :)

Ingredienser:

  • 1 liter vatten eller så
  • 4 potatisar.
  • 4 morötter
  • ½ huvud rotselleri (kan uteslutas om man inte gillar det.)
  • 1 - 2 gul lök
  • En falukorv (En halv ring eller så.)
  • ev. nån deciliter röda linser
  • 2 buljongtärningar
  • lagerblad
  • örtsalt
  • vitpeppar
  • chili-pulver
  • paprika-pulver
Såsen:
  • Smör
  • Vetemjöl
  • Färsk pepparrot
  • Mjölk
  • Buljong från grytan
  • ev. salt & peppar
Så här görs det: 
Börja med att ställa grytan med vatten på spisen, släng i buljongtärningarna, lagerbladen, paprika-pulver, chili-pulver och vitpeppar. (Jag brukar ta några hela korn.) 
Tärna moroten och släng i den när det börjat koka, följt av löken som du klyftat, sellerin och potatisen som du skär i lagom stora tuggor. Vill du ha i linserna så sköljer du dom och slänger i dom med nu.
Låt det hela puttra tills potatisen är så gott som färdigkryddad. Smaka av om det behövs saltas eller kryddas. (Man ska bli varm i hela kroppen när man smakar, så ganska kryddigt vill vi ha det.) Skär korven i 5-8 mm tjocka strimlor, 2 - 4 cm långa. Korven kommer att svälla lite, så ta inte allt för stora bitar. Släng i dom med och låte det sjuda. 
Nu är det dags för såsen, och den kan man göra lite som man vill med. Är man bra på såser och har receptet i huvudet så är nog en Bechamel bäst, men jag brukar göra en bottenredning med en stadig smörklick. När den smält vispar jag i en matsked eller två vetemjöl, och sen pytsar jag i buljong från grytan tills det börjar bli lagom mycket sås. Häll i en skvätt mjölk för att reglera tjockleken lite (eller pytsa i mer mjöl som du skakar ut i lite vatten först). Smaka av såsen så den är lagom salt. Riv pepparroten på ett rivjärn och rör ner i såsen tills den blir lagom elak. (Mycket pepparrot, pepparrot är bra grejjer.)

Sleva upp grytan med en hålslev eller försök hälla av vätskan från sleven när du lägger upp, den behövs inte längre eftersom man dränker allt i pepparrotssåsen. 

Vill man ha nåt knastrigt till så funkar det med knäckebröd med smör och ost, men jag brukar hoppa över det eftersom jag inte kan få nog av grytan som den är. :) 

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar